Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych na całym globie. Dzisiaj posmakować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co ubóstwiają jeść pierwotni Włosi?
Co jest w największym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Ubóstwiają ją także sami Włosi.
Najlepsza serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smacznego dania. Najbardziej znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co de facto lubią jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego typu sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być poprawnie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niezmiernie ubogacona. Poświęcić wolno jej w samej rzeczy długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują także słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że olśni ono głębią smaku i aromatu.