Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i stosowali owoce kawowca. Niemniej jednak w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, czyli pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano celowo w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby uzyskać różne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych produktów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga kolosalnego trudu. jakich przypraw można użyć do kawy Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to bardzo sporadyczne przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również dobrego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film